3. L’ESTRUCTURA DEL TREBALL MONOGRÀFIC


Tot el nostre treball monogràfic ha de quedar reflectit en un document que substitueix una memòria escrita, el nostre bloc. La seua finalitat és comunicar, d'una manera organitzada, clara i precisa, els resultats o conclusions a què hem arribat en l'estudi d'un tema, així com les fonts orals i els documents consultats i tots els elements que permeten verificar la validesa dels resultats.

Per això hem organitzat el bloc en dues columnes. La menuda presenta l'índex de referència; la gran, un apartat o capítol del tema que estem fent. L'índex a l'esquerra ens permet no perdre el punt de referència respecte al tema general quan estem llegint una part del treball.

A més, el treball té unes altres parts, per organitzar-les cal seguir les següents instruccions:

La primera entrada del bloc serà la portada. Pensarem en un títol adequat i inclourem una imatge, a més del nom dels autors/res, grup i centre. És la presentació del treball, per això intentarem fer-la atractiva.

L'índex es construeix a mesura que anem fent les entrades. Apareix com a índex en la columna menuda si omplim en l’entrada l’apartat “etiquetes”. S'organitza per ordre d'aparició i serveix per a orientar el lector a mesura que llig el treball (i també és la manera com nosaltres hem organitzat els continguts). Cada capítol i apartat té un títol. Cal procurar que el títol siga interessant i que es corresponga amb els continguts que s'hi expliquen.

El cos del text comença per la introducció. És el moment de presentar el treball i com qualsevol presentació a un desconegut, expliquem l'origen del tema elegit, la metodologia que hem fet servir per a investigar, els trets generals dels continguts i les conclusions a què hem arribat, així com els límits del treball o les dificultats trobades en la recerca.

El cos del text, la part fonamental que desenvolupa els continguts del treball monogràfic, es compondrà de cada capítol i apartat en què hem organitzat la informació. Per això les entrades es corresponen amb els apartats pertinents. Ens fixarem en l'extensió dels apartats i procurarem fer-los pareguts. Podem començar a redactar per qualsevol apartat, no és necessari seguir l'ordre de l'índex. De fet, i per motivar-se, és millor començar per les parts que tenim més clares o que disposem de la informació més organitzada. Sigueu pacients, una bona redacció s'aconsegueix després de molts esborranys.

Recordeu que justifiquem la informació amb les citacions.

Per últim, les conclusions es defineixen com la presentació dels resultats del nostre treball. D'una manera resumida, procurem exposar les solucions a les quals hem arribat, les respostes a les preguntes que ens plantejàvem al principi del treball monogràfic.

L'última part del treball està composta pel llistat de referències bibliogràfiques i annexos.

I quan pensem que hem acabat, hem de revisar-ho tot! No només la part escrita, sinó també la numeració de l'índex i la seua correspondència amb el cos del treball, el llistat de cites i les referències bibliogràfiques, les possibles errades de transcripció, mecanogràfiques, ortogràfiques i gramaticals. Repassar i repassar és terrible, però necessari perquè el nostre treball siga rigorós i correcte!

Imatge: Kurt Schwitters, Untitled (EI Willy Hahn), 1928-30

Discurso de Steve Jobs, fundador de Apple, en la universidad de Standford