2.4. BIBLIOGRAFIA I CITACIONS

La llista de referències bibliogràfiques ha de permetre al lector de localitzar-hi fàcilment informació completa de totes les fonts que hem utilitzat, tant les que hem consultat com les que citarem en el text de la memòria. La bibliografia s'ha de presentar al final de l'obra, ordenada alfabèticament per autors. Hi ha molts criteris per citar llibres, però nosaltres n’hem elegit un dels més senzills:

Llibres:

COGNOM (en majúscula, redona o versaleta) i nom abreujat de l'autor/autors (majúscula, redona) (data de publicació de l'obra): Títol i Subtítol (en cursiva), Lloc d'edició (en redona), Editorial (en redona).

Per exemple:

HOBSBAWM, E. (1995): Historia del siglo XX, Barcelona, Crítica.

SOPEÑA, A. (1994), El florido pensil. Memoria de la escuela nacionalcatólica, Barcelona, Crítica.

Articles en Internet:

COGNOM (en majúscula, rodona o versaleta) i nom abreujat de l'autor/autors (majúscula, redona) (data de publicació de l'obra): Títol i Subtítol (entre cometes), Revista, núm. revista, pàgines (en redona). Adreça electrònica, data de consulta entre claudàtors [...].

Exemple:

LORENZO VICENTE, J. A. (2005): “Evolución y problemática de la Educación Secundaria Contemporánea en España”, Revista Complutense de Educación, nº 2.

http://revistas.ucm.es/edu/11302496/articulos/RCED9696220051A.PDF[Consulta: 24/03/09]

A més de la llista final, en el cos de la memòria sovint hem de fer referència a fonts externes, és a dir, als documents que hem consultat o fins i tot hem reproduït parcialment. Nosaltres utilitzarem el sistema de referències o citacions dins el text.



Referències dins el text / Citacions

Les citacions de textos s'han d'incorporar al cos del discurs principal entre cometes. Quan les citacions siguen extenses (més de tres línies) és convenient copiar-les, sense cometes ni cursiva, en un paràgraf a part, amb el marge més entrat que el text (sagnat) i un cos de lletra menor.

Si s'omet part del text de la citació, s'ha d'assenyalar amb punt d'elisió entre claudàtors […].

Les citacions textuals han d'anar precedides de la referència bibliogràfica abreujada (autor, any: pàgines).

Exemple:

Tal com explica Tusell (2005: 321), la història de la democràcia en Espanya...

Les citacions generals porten el cognom de l'autor i, entre parèntesis, la data d'edició i les pàgines.

Exemple:

Por supuesto, los planes de una “enseñanza libre en todos sus grados” del Sexenio Revolucionario no se llevaron a la práctica y la situación que heredó el régimen de la Restauración seguía teniendo los mismos problemas: la persistencia del analfabetismo, el escaso desarrollo de la enseñanza primaria y la debilidad de la secundaria (Bartolomé, 1994: 266-272).

Imatge: Kurt Kranz, Largo recorrido, 1930.

Discurso de Steve Jobs, fundador de Apple, en la universidad de Standford