2.3. PROCESSAMENT DE LA INFORMACIÓ


Fetes les entrevistes i llegides les principals fonts secundàries, hem de pensar un instrument fàcil per processar la informació. Això és, extraure la informació de les fonts primàries i secundàries per elaborar-hi l'explicació dels fets que ens interessen.

Podem processar-la de moltes maneres, però es pot emprar el sistema de fitxes, en primer lloc. Si volem utilitzar aquesta eina, farem unes fitxes de contingut, amb el resum del text o una citació literal d'un passatge del text. Hi afegirem les dades de la publicació que consten en la llista de referències bibliogràfiques. Si heu fet una citació literal, recordeu escriure les pàgines d’on l'heu treta.

Model de fitxa de lectura:

Fitxa bibliogràfica de l’obra núm.
COGNOM, NOM autor (data publicació obra): Títol, Lloc d’edició, Editorial
Resum








Citacions: “............................................................................................
.............................................................................................................” (p.)
“............................................................................................................”(p.)

Valoració, comentaris crítics sobre el text:

Apartat del treball:


També podem utilitzar el bloc com a una mena d'arxiu i anar ampliant les entrades amb la nova informació que tenim. Seria molt efectiu perquè d'aquesta manera tota la informació que tenim d'un apartat del treball està en el mateix calaix, i això ens permetrà reordenar-la, redactar-la i donar-li l'estructura que correspon a la part del tema que tracta. Però recordeu que també hem d’apuntar la font de referència, ja siga un llibre o un article d’Internet, i les pàgines de les citacions!

La recollida d'informació ha de ser seguida per l'anàlisi de les fonts que hem trobat. Quan ja disposen de totes les dades necessàries, farem una síntesi de la informació, buscant-ne els aspectes més rellevants i la manera més senzilla i rigorosa d'explicar el problema que ens hem plantejat.

Cal recordar que tenim fonts primàries i secundàries i, per tant, el nostre treball consisteix ara a comprovar la fiabilitat de les fonts orals, a observar si allò que ens han dit els entrevistats té relació amb les coses que els llibres o els articles d'Internet ens conten sobre el període històric que estem investigant. I de tot això hem d'extraure el més important, allò que ens ajuda a conéixer la manera de viure i de pensar dins la història.

A la fi, hem de relacionar tot els continguts que hem aprés amb la finalitat d'obtindre conclusions sobre el problema que investiguem de tal manera que estem construint una explicació completa sobre el tema treballat.

Imatge: Rosas Nocturnas, de Luís Gabú, El País, 28/09/09

Discurso de Steve Jobs, fundador de Apple, en la universidad de Standford