4. LA REDACCIÓ DEL TREBALL MONOGRÀFIC

Tot treball d'investigació ha de tenir una estructura organitzada en tres parts. La primera, que hem anomenat l'inici, consta de la portada i l'índex. La segona és el cos del treball, on desenvolupem els continguts que formen el nostre treball en forma de capítols, apartats i subapartats. El primer capítol és la introducció, el segon presenta el cos del treball, i la part final són les conclusions. Per últim, afegirem el llistat de referències bibliogràfiques i els annexos. És preferible començar per la segona part, el cos del treball, i deixar per al final la introducció i les conclusions.

Quines pautes hem de seguir per redactar bé el treball?
• Hem de tenir clar quins continguts són els més importants de cada apartat i com hem d'explicar-los. Utilitzarem un llenguatge formal, però clar i concret. És necessari fer primer un esborrany on s'exposen les idees principals de cada apartat abans de fer una redacció definitiva.
• La qüestió que es desenvolupa en cada apartat ha de quedar molt clara, així com la seua relació amb els altres apartats del treball. Per això redactarem amb precisió els títols de cada capítol i apartat a fi que el lector es faça una idea clara de l'exposició del treball.
• Utilitzarem el sistema de citacions per a afermar la nostra exposició.
• Introduirem les fonts gràfiques que ens semblen més adients per il·lustrar el contingut de cada apartat, ja siguen vídeos, fotografies, esquemes o gràfics.
• Farem una última revisió, tant de contingut com d'expressió i redacció.

Per últim, la presentació de la memòria del treball monogràfic ha de respectar una sèrie de convencions tipogràfiques, que passarem a resumir en el següent apartat.


Imatge: Takashi Murakami, Cosmos, 1998

Discurso de Steve Jobs, fundador de Apple, en la universidad de Standford